Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.01.2009 20:46 - ТИЛЕ, ТРАКИ, ДОЛМЕНИ, ПАПАТА - МАЛКО ТЪРНОВО
Автор: rumst Категория: Туризъм   
Прочетен: 26009 Коментари: 23 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

     Град Малко Търново е център на община, в която влизат 13 населени места. Намира се в пределите на Природен парк “Странджа”, на 70 км южно от Бургас, на 60 км от Созопол, на 55 км югозападно от Царево, на 9 км от границата с Република Турция.

 image

    В центъра на Малко Търново, в градинката с църквата, има една стара каменна чешма. Наричат я “Големият вриз”.  
image
Тя е карстов извор, чиито води са “хванати” и текат от древността през трите чучура на времето. Свещеният извор отдавна се е превърнал в символ на града, в чиито покрайнини пък са открити преди години и множество древни металургични пещи. В тях своят майсторлък са проявявали траките от племената асти, мелимофаги и тини. Обитавали са тази територия хилядолетие пр.Хр. А доказателства, че наистина са водили тук спокоен живот са долмените и гробниците, в които са погребвали близките си, военачалниците, царете си.
image

   “Пропада” е местност на 3 км северозападно от Малко Търново. Преминавам през дере, чийто мост е отнесен от миналогодишните наводнения и се озовавам на пътечка, лъкатушеща нагоре из гората. 
image
Тя е подслонила душите на починалите преди хилядолетия траки. В разстояние на 8 века са погребвани тук, в сякаш разхвърляните отляво и отдясно долмени.  
image
В края на пътеката е и най-голямото съоръжение от този град на мъртвите. Куполна гробница, приютила след смъртта му знатен тракиец. 
image
Но само тишината знае кой точно е погребан... Според една от хипотезите това е тракийският вожд Ролистен. Защо пък не?!

    На около 2 км, по шосе, над Малко Търново, в местността “Пряспопът” е разположен общинския туристически информационен център. 
image
Има и пряка пешеходна пътека, стигаща до него. Но в случая, важното е, че оттам можете с екскурзовод, и с предварително записване, да посетите местността “Мишкова нива”. Още по- вълнуващата среща с наследеното от траките…

    Стоя пред високите телени заграждения, пред огромна врата, зад която усмихнат граничар иска по радиостанцията разрешение да отвори. Името ми е записано, има потвърждение, всичко е наред. Тръгвам в едночасов преход към ориентираната на 13 км югозападно от града местност.

    “Мишкова нива” е местност, в чиито предели е разположено огромно по размери каменно надгробно съоръжение. 
image
Наричат го култов комплекс…В средата е гробницата, в чиито коридор извървявам няколкото метра. Жрец, цар, аристократ, герой, велможа някакъв на древните траки е погребан тук. 
image
И е превърнал това място

в мавзолей.В светилище на Аполон? Или в място за поклонение и жертвоприношения?!

    На стотина метра, обратно, вляво от пътеката ме чакат и останки от римско време – вила и некропол от първото хилядолетие след Хр. Нова среща с древната история на Малко Търново…
image
Впрочем, сред някогашните обитатели на тези земи са и келтите! Има доказателства, че са изградили тук свое царство, чиято столица се е наричала Тиле. Случило се е 280г.пр.н.е., а държавата им е просъществувала около 70 години.
image

    В малкия южен град, заедно с 13-те му населени места, на които той е общински център, живеят около 5000 души. Имат две църкви, в които да общуват с Бога. Любопитното е, че едната е източнокатолическа, нарича се “Св.Троица” и в нея е обособен кът, свързан с папа Йоан-Павел Втори. 
image
След посещението му тук през 2002г. като безценен експонат се смята подарената от него на храма лична шапчица. В комбинация с коронясаната от папата икона на Ченстоховската Св.Богородица…
image
Другата църква, “Св.Успение Богородично” е строена през 1745, разрушавана е, а в днешния си вид е от 1830г. 
image

image
Знае се, че темелите й са върху основите на древно тракийско светилище, вероятно имащо връзка с “Големият врис”, изворът, почитан през столетията и като аязмо.

    Разбира се, от Малко Търново тръгват няколко туристически пътеки, предлагащи незабравими срещи с природните прелести на региона. Едната от тях, екопътека “Качул”, започва от едноименната местност и върви по поречието на р.Велека. 
image
В местността Малево , край карстов извор, изкушението е свързано с обособеното място съзерцание, почивка и отдих. В местността ”Юртът” е съграден туристически заслон. Пътеката лъкатуши по билото на планината и следи чрез туристическия поглед извивките на долината на Велека. Следват местностите Стоев чукар, Делижановци и Калугерово, където също има заслон за отдих. Краят на маршрута е в лесопарк “Тумбата”, близо до с.Граматиково. 
image
И през цялото време Красотата е съпътстващото присъствие - със съучастието на вековни букови и дъбови гори, чиито предели не искат да напускат гнездящите тук редки видове птици… 
image

    Един от възможните маршрути за посещение, разбира се, е в посока към Петрова нива. Местността, в която през 1903г. е взето решение за вдигане на Илинденско-Преображенското въстание. Впрочем, в тази посока на размисли, попадането в близкото до Малко Търново с.Бръшлян, е възможност да чуете химна на въстанието. 
Защото в една от старите гостоприемни къщи, на четника Балев, “Ясен месец веч изгрява” е част от репертоара на 7 възрастни жени. Които пеят, седнали на трикраки столчета, и възпроизвеждат на живо за гостите си някои от традиционните умения на предците – чепкане на вълна, тъкане, предене и т.н.

   А само на 5 км югозападно се извисява и Голямото градище/710 м/ - най-високият връх в българската част на Странджа. Сякаш закриля отгоре котловината, ограждаща с двете си реки – Резовска и Мечи дол – един от най-малките български градове. Малко Търново.

 image

                                                        



Тагове:   траки,   търново,   малко,


Гласувай:
4



1. esen - Много увлекателно
15.01.2009 21:09
поднесена разходка! Благодаря ти!
цитирай
2. kleopatrasv - Чудесен пост !
15.01.2009 21:11
Интересни факти и исторически забележителности предлагаш ? Сякаш бях там , докосват !
Поздравления !
цитирай
3. анонимен - Kolko
15.01.2009 21:54
privilegii ima edin muj da se dokosne do tova koeto edna jena poradi strah ot zmii e propuska...
No ot tozi krai vul6ebstvoto na no6tnata Rezovska reka mi ostana zavinagi...
Blagodarq za trakiiskata razhodka - takava ptica za pruv put vijdam...
Muzeq v Malko Tyrnovo sy6to zaslujava vnimanie...
Pozdravi!
P
цитирай
4. timmyd - Красиво
15.01.2009 22:56
и интересно.
цитирай
5. анонимен - Ще може ли да дойда другия път с теб?
15.01.2009 23:09
Ще пътешестваме и ще пишем репортажите заедно.
Обади се утре.
цитирай
6. svetlo - Поздравления!
15.01.2009 23:14
Много ми харесва и този, и другите ти постинги - прекрасно е да споделяме малко познатите красоти на България!
Имам само една забележка - както тук, така и в пътеписа за Маджарово забелязвам много неточности. Например това от снимката не е долмен, а цистов гроб - разликата е голяма, защото обектите са от различни епохи, различни култури и с различна архитектура и предназначение. И въобще - на "Пропада" няма долмени. Има долмен на "Мишкова нива", но си го пропуснал изглежда...
цитирай
7. rumst - Благодаря на всички,
16.01.2009 10:36
които до този момент са прочели репортажа ми...Дано наистина да съм ви разходил увлекателно из една непозната част от територията на България.
Колкото да забележката на svetlo, може и да си прав, приятелю, но това са подробности, които огромната част от хората не разбират. Нито пък са толкова важни. Аз не съм археолог и трудно мога да направя разлика, още повече, ако няма кой да ти обясни на място. А това въобще си е проблем на туризма ни. За мен си е постижение да стигна до там! И пожелавам на всеки да успее да премине през телените заграждения, за да види с очите си всичко това...
цитирай
8. alexooo - Обичам я много Странджа. Прочети ми ...
16.01.2009 10:45
Обичам я много Странджа. Прочети ми следните постинги, може да ти е интересно!http://alexooo.blog.bg/viewpost.php?id=245840
http://alexooo.blog.bg/viewpost.php?id=246198
http://alexooo.blog.bg/viewpost.php?id=246540
http://alexooo.blog.bg/viewpost.php?id=247226
цитирай
9. rumst - Добре
16.01.2009 11:03
С удоволствие...но щом намеря малко повече време.
Хубав ден!
цитирай
10. skribezium - rumst,
16.01.2009 16:09
Благодаря ти за прекрасната разходка в тайнствената Странджа. От своя страна те поздравявам с моя постинг "Пловдивски спомен за папа Йоан Павел ІІ"
Още веднъж - сърдечни поздравления!
цитирай
11. анонимен - samo krasota
16.01.2009 21:42
ehhh tezi balkani,obojavam gi..nqma ni6to po-zarejda6to s energiq za men kakto tiq zeleni gori.mn hybavo predstavqne-bravo
цитирай
12. rumst - Благодаря Ви!
18.01.2009 14:09
Радвам се, че се наслаждавате...
цитирай
13. rumila - Не
21.01.2009 11:55
знам каква е тая птица? Можеш ли да обясниш?
Изненада ме този пост, за пръв път влизам тук, доста неща не знаех...
Поздрави!
Р.
цитирай
14. compassion - Благодаря ти, че ми се показа!
23.01.2009 14:00
За България съм в този блог, значи заради тебе и другите, които ми давате да я видя и усетя. Мили сте ми и родни. Бъдете!
цитирай
15. rumst - Хубаво звучи..
23.01.2009 14:26
когато някой те открие! Благодаря и аз...на всички, които са прочели постинга и са с България в сърцето!
цитирай
16. sofiya - Много интересен постинг!
25.01.2009 21:43
Разбрах, журналист си и се занимаваш с история , археолагия и туризъм???
цитирай
17. tini4 - О, благодаря!
31.01.2009 00:43
Ето нещо наистина стойностно...
цитирай
18. rumst - Благодаря
31.01.2009 11:46
за оценката ви...
цитирай
19. yuliya2006 - НЕ ГИ ОБИЧАМ АМЕРИКАНЦИТЕ, НО ИМ ...
07.02.2009 15:46
НЕ ГИ ОБИЧАМ АМЕРИКАНЦИТЕ, НО ИМ СВАЛЯМ ШАПКА КАК ОТ ВСИЧКО ПРАВЯТ ПАРИ...
АКО ДОЙДАТ ТУК, ЩЕ ДОКАРАТ ЦЕЛИЯ СВЯТ А ТЕ ДОВОЛНИ ЩЕ ЯЗДЯТ НА КОНЕ И ЩЕ ЖИВЕЯТ ДОБРЕ
НЕ ГИ ОБИЧАМ ГЪРЦИТЕ, КОВАРЕН НАРОД СА...
НО ИМ СВАЛЯМ ШАПКА, КАК ОТ ЕДНА МОГИЛА С ДВА КАМЪКА ЩЕ НАПРАВЯТ МУЗЕЙ И ТУРИСТИТЕ ВСЕ У ТЯХ
ДА ХОДИШ ПО ЗЛАТО И ДА СИ В ДРИПИ, ТАКА ЗА МЕН МИ ИЗГЛЕЖДА БЪЛГАРИЯ
ПРИРОДА - ПРИКАЗНА, НО ТЕ ВСЕ ЗА ЧУЖБИНА ГОВОРЯТ, СЪКРОВИЩА ПРИКАЗНИ ДРЕВНИ А ТЕ ГИ ПОДРИТВАТ И КАЗВАТ КАКВО ТОЛКОВА ,ДВА КАМЪКА
БЛАГОДАРЯ ЗА ПРИКАЗКАТА, АМА МОЯ ДУХ ДИВ ЮЖНЯШКИ ВСЕ ДА КАЖЕ НЕЩО...
С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
20. rumst - Благодаря ти
07.02.2009 16:50
за оригиналното мнение, Джул...Права си, такива сме, хубаво е сравнението с другите, и - точно!
цитирай
21. monna - Извини ме, че изтрих коментара си, но....
10.02.2009 22:57
...исках да направя една корекция и го изтрих без да искам.Сега намирам време и ще го възстановя...
Първо искам да те приветствам за хубавия постинг, за този край, ти си го представил много художествено, все едно е рай...! Наистина природата е девствена ,но селата са много пусти, сега започнаха да се изграждат модерни селища от "затворен тип" и много колеги дори си купиха къщи , някои стари, други нови, според портфейла.. А аз, си минавам транзит на път за Истанбул и дори в Малко Търново не съм ходила, защото си уреждам нещата по телефона. Значи, въпреки поканите, които съм получавала по различни поводи, въпреки служебната ми ангажираност с Общината там, пак не съм се наканила да отида , дори в командировка. Та затова, се почувствах неловко от твоя толкова издържан постинг за този край. Засрамено, те поздравявам! Продължавай ,ти от София, да обикаляш моя край и да ми го представяш в блога, защото..нали... ми е по-лесно да го разглеждам от твоите снимки. Усмивки, от офиса в който съм пуснала котва, но ще се променя, решила съм да ходя вече в командировки..
Ех, че коментар, стана?! Цял ферман, като компенсация за изтриването на предишния..
Поздрав!
цитирай
22. rumst - Няма какво друго
15.02.2009 00:03
да ти кажа - освен едно огромно БЛАГОДАРЯ!
Взела си си поука, гледай да си я спазиш като обещание пред самата теб - да си обикаляш края, да ходиш в командировки и да се кефиш на красотата и историята на България. Има какво да се види и чуе във всяко нейно кътче..
А и аз ще продължавам...защото съм доста заразен от този хубав вирус...И пак - благодаря ти!
цитирай
23. анонимен - Ето, че този хубав вирус, както казваш, започва да заразява и други хора в блога.
16.02.2009 00:54
Хубаво е да се опознае поне родния край, защото съприкосновението с природата облагородява човека, прави го по-добър и мъдър. Освен това седенето в офисите и обездвижването могат да ни докарат само болести, като дископатии и разни ставни схващания. Друго е на чист въздух сред природата и много да се върви. Здравословно е.
Поздравявам те и за този хубав постинг!
Друг път ще погледна другите.
Скарлет О' Хара
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: rumst
Категория: Туризъм
Прочетен: 354314
Постинги: 18
Коментари: 274
Гласове: 5446
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031