Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.12.2008 18:38 - КОПИЕТО НА РИЛСКИЯ МАНАСТИР
Автор: rumst Категория: Туризъм   
Прочетен: 10254 Коментари: 7 Гласове:
6



   На 136 км северно от София се намира едно красиво копие на храма на Рилския манастир. То отстои и на 100 км южно от гр. Видин и се намира в пределите на село Георги Дамяново, известно в миналото като Лопушна. Оттам идва и името на манастира – Лопушански. Според църковните канони обаче – и той, както и църквата му, носят името на светец – „Св.Йоан Кръстител”.

image

   За да стигнете до Лопушанския манастир, ако тръгвате от столицата, трябва да извървите пътя през прохода Петрохан. Посоката после е Монтана, след което – към Чипровци. Ще преминете и през с. Георги Дамяново, а на 1.5 км от него се намира святото място. То е досами шосето, вдясно, където ще ви посрещне красива дърворезбована икона. От другата страна пътя си през хилядолетията следва р.Дългоделска Огоста. А мястото на долината й в тази част на България е известно като Западна Стара планина. 

image

   Точно на това място, през 12-и век,  някогашните ни предци са построили манастир. Преданието за него сочи, че многократно е бил опустошаван, унищожаван, и после отново възкръсвал. Жесток удар е понесъл и след разгрома на Чипровското въстание/1688г./. Но красотата наоколо е съхранила спомена, че мястото е древна святиня. Припомнила го е на местните жители, които, в изблик на родолюбие, започнали през 50-те години на 19-и век отново да събират и кураж, и средства, за да го възстановят.

   Лопушанският манастир е съхранил в неписаните си кондики вечно признание към имената на  двама братя – и родни, и като монаси. Архимандрит Дионисий и Гедеон идват тук от Чипровския манастир и започват дейност/1850г./ по новото съграждане на опустялата обител. Потърсват изкусен майстор. И го намират в лицето на Лилчо, от с.Славине, Царибродско. Славата му в региона била свързана с възстановяването на над 40 църкви и манастири в тогавашна поробена България. Интересното е, че Дионисий и Гедеон го изпращат в Рилската света обител, за да направи макет на тамошния храм. Така и става. И когато той се връща, започва строежът на църквата “Св.Йоан Предтеча”, сиреч – започва и възстановяването на Лопушанския манастир.

image

   Храмът е бил осветен през 1859г.. И наистина е чудесно копие на онзи, в пределите на Рила планина. 

image

С 5 кубета, с 3 престола, с красив иконостас -  дело на майстор Стойчо Фандъков, сътворил го през 1863г. А иконите в иконостаса, и въобще в храма, са дело на братята Светослав и Николай Доспевски. 

image

image
И така, с тези имена, както и с подкрепата на тогавашното население на с.Лопушна, бива възроден един стар мъжки манастир, влизащ в диоцеза на Видинската епархия. Разбира се, като носител на духовност и знания, към него бързо е било приобщено местно килийно училище. Което от първоначалната идея да обучава деца, постепенно се е превърнало и в училище за свещеници.

   Георги Дамяново, е разположено на 20 км югозападно от областния си център Монтана.  А недалеч, на юг, се намира още едно живописно градче – Берковица. Там, през 1879-1881г. съдбата повелила Иван Вазов да бъде назначен за околийски съдия.. А преданието разказва, че поетичната му душа бързо е открила любимо за творене място. В котловината на Лопушна. И в манастира, където е започнал да пише романа си “Под игото”…

   Впрочем, наоколо все още съществуват останките от 8 антични и късноантични крепости. Повечето от тях са наречени в региона градища – Лопушанското, Еловишкото, Черното, Горноцеровското и т.н. А историческите извори казват, че римският император Август е наредил да се добива злато сред пясъците на величествената природа.

   260 метра е надморската височина край Лопушанския манастир. А климатът наоколо се слави като изключително благоприятен за лечението на белодробни заболявания, както и на двигателно-опорния апарат. Оприличаван е с този в Банкя, и като доказателство, местните хора изтъкват, че не случайно дълги години до манастира е съществувал пионерски лагер. Реките са пълни с риба, водата е бистра, въздухът – чист.

   В двора на светата обител се намира четирилицевата аязмена чешма/ 1856г./,  чиято светена вода извира на 3 км наблизо. 

image

Пред храма пък се извисява огромна секвоя-гигантея, засадена в чест на раждането на някогашния престолонаследник Симеон Сакскобургготски. 

image
Камбанария не е съграждана. Но петте използвани камбани, окачени на двора, са смятани от братството за исторически, като две от тях, най-големите, са донесени от храмовете на останалите под язовир села – Живовци и Калиманица 

image

   В ъгълчето на двора скромно стои малката църквичка “Рождество Богородично”, използвана за богослужение през зимните дни.. Така я и наричат – “зимна”. Но тя е известна и като Параклис-костница, тъй като в нея се съхраняват стотици кости, вероятно на местни жители, участници в Чипровското въстание.

image

   В Лопушанския манастир, който е и паметник на културата с национално значение, може и да се преспи. Местата са 25, а 8-те стаи са с по 2,3 и 4 легла, като предлагат в гостоприемството си самостоятелни санитарни възли. 
image

Заплащането, според игумена, архимандрит Йоан, е доброволно, не по тарифа, а кой колкото даде. Нарича го дарение или лепта, като важното е да се пречистиш, да се помолиш мълчаливо, да запалиш свещичка, да пообщуваш с Бога…

   Наблизо, на 18 км, се намира и Чипровският манастир. 
image

А обкръжението по пътищата на региона е вековно – букови гори, реки, потоци, чист въздух, красота…



Тагове:   манастир,


Гласувай:
6



1. victoriavselena - Красиво, чисто
26.12.2008 18:51
спокойно,божествено
цитирай
2. anastasiia - Ти си много добър водач!...:)
27.12.2008 01:05
Вървя по стъпките ти и, притаила дъх, се възхищавам на всичко наоколо...:) Красиво е...и пълно с история...
По тези места има една особена магнетичност... Уж е спокойно и тихо..., а се чувства, долавя се благословеността, святостта...
Много красиви снимки, прекрасни гледки...А още по-вълнуващо е, че никога до сега не съм била по тези места...:)
Поздравявам те..., с усмивка...:)

цитирай
3. monna - И на мен ми хареса!
28.12.2008 19:39
Поздрав!
цитирай
4. rumst - Благодаря Ви!
28.12.2008 20:11
Насърчително ми звучите всички...Ще се наложи да правя още постинги. Взе да ми харесва...
цитирай
5. monna - Е как, разбира се че ще правиш.
28.12.2008 21:15
Много си добър!
цитирай
6. mimoza92 - :)
04.02.2009 13:14
Благодаря за чудесната разходка.
цитирай
7. irka66 - Вълнуваща разходка :)))
16.02.2010 11:37
Манастирите - българската магия!
Слънчев ден и много усмивки :)))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: rumst
Категория: Туризъм
Прочетен: 354333
Постинги: 18
Коментари: 274
Гласове: 5446
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031