Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.12.2008 13:01 - ТОВА Е РАЯТ!
Автор: rumst Категория: Туризъм   
Прочетен: 16763 Коментари: 14 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

      Има една особена дъга, по която туристите с автомобил могат да преминат с особено удоволствие. Ловеч – с.Деветаки- с.Крушуна – гр.Павликени – Преображенския манастир край Велико Търново. Това означават срещи - с града, възникнал покрай римската пътна станция Мелта. С пещера, в която са намерени следи от живот от времето на бронзовата епоха. С водопади, носещи странното име „Маарата”. С град, обитаван от тракийското племе уздицензи. С красив манастир, в подстъпите към старата българска столица Велико Търново…

 

image 

      Пътувам към Ловеч, наричан „град на люляците”. Разположен е, както всички знаят, по двата бряга на р.Осъм. Изкушенията ми като обикновен турист тук са много. И включват най-напред разходка из спокойните му улици. Паркирам някъде в центъра и тръгвам по една от тях, към творението на Кольо Фичето от 1874г.- Покрития мост. Три пъти е изграждан, защото съдбата го е подлагала и на унищожение. И отново на съзиждане. В стотината му метра дължина има изкушения - магазинчета за сувенири, кафене, точно над реката, приятна гледка в някоя от двете посоки…

     Пътеката към квартал „Вароша” е просто задължителна. Защото е начин да попадна във времето на Възраждането. Над 160 къщи говорят с архитектурата си за този период. Между тях са и Етнографския музей, и домовете-музеи на Иван Драсов, на Тодор Кирков, на Апостола…Тук е и  църквата, в която е служил на Бога поп Кръстьо. Тишината около нея е приютила и надпис, подсказващ неговото реабилитиране пред историята.

image

    Пътят на север, към гр.Летница, се вие покрай същата река. Осъм. 

image

След 15-на километра има отбивка, която сочи с.Деветаки, отстоящо на 4 км навътре, надясно. Не е необходимо да влизам в него, за да попадна в Деветашката пещера. Веднага, след моста над реката, има своеобразен малък паркинг. Отбивам там и тръгвам по десния бряг, по течението надолу. Причудливите извивки тук-там са не просто каприз на природата, а приятно предизвикателство към търсенето ми – в тези близо 40 минути пеша. Защото другият път, през железния мост, е отдавна невъзможен. Той изниква внезапно, вляво от мен. Руини над реката. А по внезапната хладина разбирам, че стоя и в близост до входа на Деветашката пещера.

image

     В нея са открити предмети от  късния палеолит, обитавали са я и през неолита, бронзовата епоха, желязната, Средновековието - също... Сега я населява огромна колония прилепи, скрита в една от големите тъмни галерии. Входът е огромен, втори по големина в България, сякаш скалата отпред е отсечена. И вътре изглежда много странно.Не е тъмно.Защото през 8 огромни дупки отгоре, над мен, надзърта денят. От тавана на залите. 

image

Казват, че в най-голямата от тях може да се помести храмът  „Св.Ал.Невски”. Смятат я за най-голямата в Югоизточна Европа. Възможно е. Лошото е, че във феноменалността на природата са се намесили военните. Преди 50-на години са сътворили безумието си да направят тук циментови площадки, върху които е имало огромни цистерни с гориво. Белезите си личат, както и опитът на кинематографистите ни да снимат тук филм. Оставили са внушителни крепостни стени! Там, където прилепите, хладината, процепите и ромола на незнайно откъде извираща рекичка - са в романтично съзвучие помежду си.

image

     Маарата. Това е обозначение за водопадите на Крушуна. Село, отстоящо на 9 км от гр.Летница, на 35 от Ловеч, на 188 км от София. Преминавам през протежението му, питам някого къде са водопадите, посочват ми края и намиращия се там така нар.паркинг. Едно широко място, в подстъпите към неочакваното изживяване. Крушунските водопади, обявени за природна забележителност.

    Странен цвят, нетипичен за толкова обикновената, непозната река, привлича вниманието ми вдясно от пътеката. Дълго се опитвам да изляза от унеса. Дали халюцинирам, дали е човешка намесата в играта на цветовете?! Или просто природата е решила този вир да има такъв цвят. Син. С нюанси на зелено. Водата на Синия вир! 

image

     Пътеката от него, вляво, нагоре, следва извивките на реката, наричана Селска. Мостче. Парапет. Стъпала. Пейка. И мигове за съзерцание на изваяното от природата. Отвсякъде се стеле вода. В различни посоки. От различни височини. По своите си улейчета и зиг-заги върви надолу, сред зеленината, в незасегнатото от цивилизацията.

image

    И пак нагоре. Мостче, парапет, стъпала към висините. Дървена тераса. Пред по-голям водопад. Зад омарата на изпаренията и хладината се мержелее някаква пролука. Там, в закътаното, вероятно приканва с тайните си зейналата паст на пещера. Забулва я, сякаш за да я пази, овална пелена от падаща вода. И пак стъпала, парапети, тераса. Пред най-големия от водопадите. Впрегнал е мощта си в 20 метров полет надолу. Към каскадата от причудливи потоци, зеленина, мъхове, докосвани и от слънцето, прокрадващо се тук –там. В завойчетата, в облака от пръски, в синьозеленото на вировете, в причудливите форми на изваяното…Библейски красоти. Раят!

image

     Селската река, виеща се покрай Крушуна, извира от пещерата, наричана Водопада/Маарата/. Наблизо са още две пещери – Урушката и Бонинската. Втората от тях е една от най-дългите водни пещери в България, а в пределите й се е спотаило най-дългото подземно езеро у нас – цели 800 метра!

    Впрочем, твърде възможно е на тези красоти да са се радвали или да са ги обитавали – уздицензите. Траки, които са поселявали тези земи още през 5-и век пр.Хр. Наблизо, около Летница, е намерено преди години едно забележително съкровище, датирано към техния период. Южно от Крушуна са открити и руини от римска крепост. А изследователи смятат, че монаси-исихасти са потърсили убежище в скалите наоколо. Вероятно са открили изключителен смисъл да се приютят точно тук...

    Напускам Крушуна в посока на север, към низината на р.Осъм. Отвъд пределите на Стара планина, в подстъпите към Дунавската равнина. Обиколката по линията на дъгата ме отвежда в Павликени. 

image

Историята му е 26 вековна. И тук са живели траки/уздицензи и кробизи/, а  ярки следи са оставили и римляните, от времето на наложената от тях колонизация. Представа за тази комбинация дава римската вила „Рустика”, изградена върху старо тракийско селище.

     В посока на юг, в Дервентския пролом на р.Янтра, е скътан Преображенския манастир. С изграждането и зографисването на тази, четвърта по големина у нас, света обител, са свързали имената си цар Иван Александър, Колю Фичето, Захари Зограф…

image

    Това е повече от достатъчно, за да бъде видян, нали?! А по пътя надолу, на още 7 км, ме чакат тайните на старата българска столица Велико Търново. 




Гласувай:
3



1. emil60 - Редно е светът да знае за нас истината!
24.12.2008 14:35
Вярвам, че и други ще го прочетат. Есперт-пътеписец би дал също своята висока оценка. Засега само признавам, че ще прочета чудесния репортаж с отлично подредени снимки и текст още няколко пъти...както всичко, което е поднесено така с вкус и верен усет за красивото у нас...
цитирай
2. slaveya - Чудесен пътепис!
24.12.2008 14:38
Благодаря за възможността да се потопя сред тази красота!Много увлекателно написано.Заживяваш с преживяванията на автора.Желая успехи!Поздрави!!!!!
цитирай
3. evelin - * . *
24.12.2008 16:18
Минах отново по тези пътечки и ги преоткрих с теб! :)
Сега тук, а утре... знае ли човек!? ;)))



цитирай
4. juliet - Прелестен пост!
24.12.2008 17:46
Толкова много красота събрана на едно място!
От двора на Преображенския манастир се вижда манастир " Св. Троица"- сгушен в скалите. В него е служел Евтимий, преди да стане патриарх. Бях там преди десетина години, но бих се върнала отново...Запазила съм спомен за уютно и прекрасно място.
цитирай
5. rumst - Пожелание
24.12.2008 23:05
Който не е отишъл, все още не знае какво е усещането да е там, на живо, в тази красота. Пожелавам го на всички вас! И ви благодаря за това, че го прочетохте и оценихте..
цитирай
6. anastasiia - Съгласна съм с теб! Да,
25.12.2008 12:36
това е Раят...:)
Прекрасен пост, с много красиви снимки!:))
Поздравявам те...:)
Не съм ходила по тези места, така че, сега с удоволствие попътешествах заедно с теб...:)
И даже вече очаквам следващото пътешествие:)
Честито Рождество Христово!...:)
И разбира се, че ще ти изпратя мноооого усмивки...:)))))
цитирай
7. rumst - Пътешествие в Луковит...по река Златна Панега,Искър и...
25.12.2008 15:53
Това ще направя в близките часове - с постинг, разбира се...Благодаря ти за прочита и оценката. И понеже вече зная как се слагат снимки, благодарности пак, и усмивки и за теб...
цитирай
8. monna - Много съм впечатлена и оценям труда ти да ни..
28.12.2008 19:49
..поднесеш този снимков материал.
Поздрав!
цитирай
9. rumst - Пак благодаря!
28.12.2008 20:16
И се чудя къде да ви разходя, образно казано, бил съм в безброй кътчета на България...Били ли сте в Шишковци? Делчево? Източните Родопи? Свищов? Елена? Араповски манастир? Белащица? Добридолски манастир? Шуменската крепост?
цитирай
10. evelin - ЩЕ бъдем...
28.12.2008 20:19
... с ТЕБ! :)
цитирай
11. rumst - Ще се радвам...
28.12.2008 20:54
на чудесната ви компания
цитирай
12. yuliya2006 - ПРЕДИ ГОДИНИ ЛЮБИМОТО ПРЕДАВАНЕ ПО ...
08.02.2009 19:25
ПРЕДИ ГОДИНИ ЛЮБИМОТО ПРЕДАВАНЕ ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА МИ БЕШЕ "АТЛАС"
ВОДЕЩИЯ БЕ НЕВЕРОЯТЕН РАЗКАЗВАЧ А ЛИЦЕТО МУ ВЕЧНО ЗАСМЯНО...
ГЛАСЪТ ТОПЪЛ,ПРОСТО ПЕЕШЕ И СЕГА КОГАТО ПИША, СЯКАШ ГО ЧУВАМ ОЩЕ...
БЕШЕ МАГИЯ И ЕТО ТУК В ТОЗИ ПОСТИНГ ТОВА СЕ ПОВТАРЯ...
ЧЕТЕШ И СЯКАШ НЯКАКВА МАГИЯ ТЕ ПОВЛИЧА И ТИ СИ ТАМ, ТИ ПРОСТО СИ БИЛ ТАМ...
ЩЕ МИНЕ ВРЕМЕ, НО ЧАСТИЦА ОТ ТОЗИ СВЯТ ЩЕ ОСТАНЕ В ТЕБ...ЧУДО Е
БЛАГОДАРЯ НА АВТОРА!
С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
13. анонимен - припомних си...
17.05.2009 21:30
Това е любимо място,което трябва да видя отново.Благодаря за подсетката.Пиши и за другите места,които споменаваш.Ще чакам...
цитирай
14. bizcocho - Благодаря!
05.03.2010 23:22
Благодаря!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: rumst
Категория: Туризъм
Прочетен: 354297
Постинги: 18
Коментари: 274
Гласове: 5446
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031