Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.04.2010 19:54 - Камък по камък, градеж върху скалите. Това е Делчево
Автор: rumst Категория: Туризъм   
Прочетен: 13822 Коментари: 9 Гласове:
35

Последна промяна: 25.04.2010 19:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
    „Най-напред ще започнем от черквата. Защото тя е от най-старите в региона. А след това ще го заведем до мястото, наречено „Дудуля”, където предците ни са се примолвали на Бог срещу засушаване...”

image
      Така Иван Панайотов, кметът на с.Делчево, ми отговори на въпроса: Кое е най-атрактивното място, на което би завел какъвто и да било турист – българин, чужденец...След което направи кръг с ръка и ми посочи няколко къщи наоколо. Не просто заради възрожденския им вид, каменни покривни плочи и еркери, а заради начинът, по който са строени преди 150-200 години. Върху скалите?!

image
  image
      Вглеждам се в основата на една стара къща. Камъчета, дялкани, груби, малки, големи, всякакви - са наставяни едно до друго, едно върху друго, споени са и в крайна сметка са сътворили основата, върху която лежи тази постройка.

image
147 са къщите в Делчево, около половината са изоставени или разрушени. Но пък около 30-на са реставрирани и напълно възстановени. Оказа се, че в това малко селце, в което живеят 70 човека, има и места за преспиване. В десетина къщи, носещи имената на фамилиите, се предлагат нощувки – Панайотова, Соломонтова, Златинова, Караманова и т.н. Заслужава си престоят там. Нищо че липсват заведения, ресторанти, кафенета – луксът на цивилизацията. Но тук всичко е под знаменателя на автентичното, архаичното, наследеното от предците, живели тук от няколко столетия. А може би и повече....

image
  image
     Впрочем, в която и къща да попаднете, гледката от чардаците и прозорците й граничи с приказното. Защото Делчево е разположено под три върха, сякаш закрилящи го отгоре. А подковообразната подредба на изградените върху скалите къщи дава възможност да съзерцавате почти от птичи поглед котловината долу. Там, където лежи град Гоце Делчев, общинският център.

image
     Най-красивата гледка е от Момина кула. Това е римска стражева кула, до която се стига за около 45 минути – по някоя от пътечките в този южен край на Пирин.

image
Вървя по една от тях, прескачам малки деренца, вади, провирам се през вековни шубраци и дървета, минавайки и покрай насадени градини, разположени от двете страни. Близостта на боровата гора е последният ми ориентир. Спускам се по каменист друм и пред мен изникват останките на все още неизследваната от археолозите кула.

image
Каквото и да кажат, едно е ясно – наченките на живот в това селце, на 1052 метра надморска височина, опират далеч назад в столетията....
    Разбира се, сигурни данни, че е съществувало това селце, има от 16-17-и век – времето на турското робство. Старото му име Юч Дурук доказва това. В превод – „Три върха”.

image
Съдбините на селото са свързани и с борбите за освобождение на този край. И не е просто легенда твърдението, че стотици пъти тук е идвал и преспивал Яне Сандански. Говори се, че е имал тук любовница, а в една от къщите все още се пази неговото скривалище...Защо пък не?! Колкото до Гоце Делчев, за него се знае, че 2-3 пъти е пребивавал в Юч Дурук. Достатъчен повод през 1934г. жителите да поискат преименуването. Със специален указ то става Делчево.
 
image
      Църквата „Св.Богородица” е строена по турско време – през 1835г. До нея е било пристроено училището. Днес училище в селото липсва, причините са обясними. Но храмът се издига в „Трап махала”, която е централната. И всеки турист може да го разгледа, стига да поиска. Една възрастна жена, живееща наблизо, отключва железният катинар, развежда из огромното помещение, из ъглите, на които смълчано са стояли някога жените и децата. И може да ви демонстрира как се бие камбаната, клепалото, чинчетата.

image
Три звука, прорязващи тишината под трите върха. Дядо Кръстьовите скали. Свети Костадин. Сирнишка скала.
    Връх Сирнишка скала помни времето, когато под нея местните хора са чествали Сирни заговезни, наричани „сирници”. Младите са излизали от кацналите по скалите къщи, събирали са се, брали са цял ден хвойна, а вечерта са запалвали Сирницата. А огънят на празника се е виждал и от цялото село, и от долината долу. Там, за където от хилядолетия бърза местната река Делчовска, ляв приток на Места.

image
     Под другия връх някога местни овчари пасели стадата си. Но веднъж, точно на 21-и май, от едната страна на върха се струпали страховити облаци. Затрещяло, загърмяло, изсипала се страшна градушка, която помляла всичко. Но от другата страна, където били овцете, греело слънце. А и реколтата била непокътната. Благодарни били овчарите на чудото. И нарекли върха на Свети Костадин, защото точно в този ден, когато църквата го почита, той проявил благосклонността си към жителите на селцето. Оттогава, та до днес, жителите на Делчево помнят станалото. И в знак на почит всяка година се качват на върха, колят курбан за здраве и берекет, та да опази закрилникът им нивите от градушка и бедствия....Оттогава на този ден е празникът на селото.     Днес на връх Свети Костадин Делчево строи параклис. Ще бъде наречен, разбира се, на името на светеца. Маркирана пътека ще води до там, каквато има и към Сирнишката скала, и към Попови ливади. Маршрут, по който се върви близо час и половина.    Пътят към селото е един. През Гоце Делчев.

image
Върви се нагоре, по стръмното, а разстоянието е 8 километра. Но по-важното е друго. Че от общинския център до новия граничен пункт „Илинден” отстоянието е 18 км. От гр.Гоце Делчев до гр.Кавала на Бяло море са 103 км. И простата равносметка показва, че ако преспите в Делчево и решите да смените планинския въздух на Пирин с бриза на морето и старогръцките легенди, не е никак трудно. Само с личната карта, през границата. И никак не е далеч. Само 111 километра! Какво по-разнообразно от това?!

/Този репортаж е моя публикация от в."Експрес", 2007г./


Тагове:   камък,


Гласувай:
36



1. amenda - Не съм ходила никога в Пиринския ...
25.04.2010 21:12
Не съм ходила никога в Пиринския край. Хареса ми това местенце, диво, естествено и спокойно. Мисля, че за една хубава почивка и релакс няма нужда от модерни кръчми, лукс и подобни... Само природа, спортни обувки и добра компания :-)) Това внушаваш, поне на мен... Поздравления!
цитирай
2. saradiva - !!!
25.04.2010 22:22
Благодаря ти за великолепния словесно-снимков излет!!!!
Миналото лято бяхме в Огняново, Ковачевица, Скалната глава и Кози камък. Направихме и излет до подножието на Пирин, посетихме дома и на Баба Ванга...
Това е най-великолепния крй в България... Гърция не ми трябва... Имаме си и море и планини и красоти...

Благодаря ти
цитирай
3. yuliya2006 - РУМС, ПРЕЗ ТВОИТЕ ОЧИ. . ПРЕЗ ТВОЯТА ...
25.04.2010 23:21
РУМС, ПРЕЗ ТВОИТЕ ОЧИ..ПРЕЗ ТВОЯТА БЯЛА ДУША ОТКРИВАМЕ КРАСОТИТЕ НА ПИРИНСКИЯ КРАЙ!
ДА ТЕ ИМА СЛЪНЦЕ И ДА НИ ДАРЯВАШ, ДА СЪБУЖДАШ ДУХА НА ВЪЗРОЖДЕНЦИТЕ В НАС... ЗА ДА Я ИМА БЪЛГАРИЯ!
ЗАЩОТО НЕЙНАТА ЦЕНА СЕ ВДИГА ОТ САМОБИТНОТО, УНИКАЛНОТО И ТИ ГО ЗНАЕШ ПРЕКРАСНО!

КАЧВАМ ГО КЪМ ПРОЕКТА И ТИ БЛАГОДАРЯ!

"НА БЪЛГАРИЯ С ЛЮБОВ - ПИРИН"
http://yuliya2006.blog.bg/poezia/2009/10/01/proekt-quot-na-bylgariia-s-liubov-pirin-quot.407778

С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
4. irka66 - Прекрасна разходка, чудесен постинг! :)))
26.04.2010 08:55
Всяка стъпка е докосване до вечната българска красота, съхранена в потайните кътчета на България! Всяка дума, любов към тази красота, истинска и дълбоко почувствана!
Поздравления за вълшебството!
цитирай
5. pluton911 - Браво!
26.04.2010 09:45
Едно късче от необятната красота на България!
цитирай
6. kasnaprolet9999 - Много интересно и красиво село,
26.04.2010 10:47
благодаря ти, че ни го показа. Слагам го в моята блогвълна 4Уникални места в България" Поздрави
цитирай
7. skribezium - От постинга лъха любов към бълга...
23.05.2010 16:31
От постинга лъха любов към българските неизвестни кътчета. Преминах с теб по пътеките, които си преминал, за което ти благодаря.
цитирай
8. blagovestie - Благодаря ти за
24.05.2010 20:02
вълшебната разходка!
Приятна вечер, Румене :))
цитирай
9. rumqnadikova - Привет!
05.10.2010 08:44
Красиво е това ,което си създал,защото "Човек с красива душа ,създава красота."
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: rumst
Категория: Туризъм
Прочетен: 354309
Постинги: 18
Коментари: 274
Гласове: 5446
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031