Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.08.2009 20:26 - ПЕРУЩИЦА - ПОМОЩ ЗА ЧЕРВЕНАТА ЦЪРКВА! И ОЩЕ НЕЩО...
Автор: rumst Категория: Туризъм   
Прочетен: 21498 Коментари: 23 Гласове:
29

Последна промяна: 21.08.2009 22:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

“ДВЕ ЦЪРКВИ КРАСЯТ ПЕРУЩИЦА”

/Това е моя публикация, поместена във в."Експрес" на 26.09.2008г., бр.492/

  

   Червената църква. Това е отговорът, ако попитате някого в Перущица - какво бихте могли да видите, ако търсите руини, останки от крепости, кале някакво...?

image

 

   Червената църква /или по-скоро – отломките от величавата й някога сграда / се извисява на 1.5 км от Перущица. Ако, разбира се, идвате от Пловдив и преминавате през с.Йоаким Груево. Лошото е, че много трудно можете да стигнете до нея. Няма указателна табелка и най-вероятно ще се объркате поне 2-3 пъти, докато улучите черния път при базата на „Винпром”, който преминава през така нар.”южнобългарски канал”, който черпи вода от яз.”Антонивановци”.

image
 

   Уникалната сграда е от 4-и век след Хр., а в един по-късен период от своето съществуване е служила за лятна резиденция на византийски велможи. Или е била в обсега й. Такова е преданието за нея. Интересното е, че разкопки около този величествено издигащ се храм са правени през 1921г. и 1984г. Намерени са запазени по стените фрески, едните са от 6-ш, другите – от 11-и век! . Една част от тях са изложени в Историческия музей в Перущица. А две все още оцеляват на капризите във времето – под открито небе.

image


 

  Впрочем, правена е преди време някаква конструкция, за да бъде съхранен за по-дълго време храмът. Но градежът на някогашните строители на християнството си стои днес все така незащитен и занемарен. Осъден на безразличието на днешните пазители на културно-историческото наследство по нашите земи. А тук се е проповядвала нашата религия в нейния начален етап, тук са се извършвали богослужения, идвали са вероятно знатни византийски, а после и славянски и български владетели. Дали е вярно, един Господ знае!? Но защо пък да не е било така?! Достатъчно е да видите огромните размери и моментално ще си съставите необходимата представа и изводи.

image


„Арката е уникална, а е открит там и така нар.”баптистерий””, твърди Креса Стоянова, главен уредник на Историческия музей в Перущица. „Той е изграден с розов мрамор, във формата на кръст, почитали са там  7 християнски мъртъвци от този район на Тракия. Който е влизал вътре, ги е почитал, за да бъде приет в християнската вяра...”

image


image

   Една друга, по-важна за нас, българите, църква, се издига в центъра на Перущица. Нарича се „Св.Арх.Михаил”.

image


Тя няма как да бъде забравена, защото Вазов е възпял случилото се в нея в стихотворението си „Кочо”. Помните за какво става дума, нали?! Трагизмът и саможертвата, отпорът срещу нахлуващата в Перущица турска войска, са имали финалните си акорди именно тук, между тези 4 свети стени.

image
 

    Църквата е построена през 1847-1849г.. Зад олтарната й стена преминава малката рекичка, наричана Перущенска, а също и Безименна, вливаща се в р.Въча. Вътрешността на храма е смразяваща – по стените личат попаденията на снарядите и куршумите, изстреляни срещу въстаналите срещу робството.

image



image


На една от стените е поставена паметна плоча, на която са изписани имената на участниците в Априлското въстание, намерили смъртта си тук.

image


Датата е 27-и април, 1876г. Потомците им са се опитали да съхранят сградата, доукрепвали са я през 1903г., като са поставили  през 1928г.и някакъв навес отгоре й.  От него няма и помен, но по-важното е, че в голям саркофаг, поставен пред олтара, са събрани костите на загиналите перущенци.


image
 

image


Богослужението и общуването с Бога тук отдавна са само неразделна част от историята на тази църква. Но важното в тишината й е усещането за вечна признателност и преклонение пред подвига...

image
 

   Впрочем, никаква табелка не указва къде е и коя е църквата.

image


Можете да разберете, само ако попитате някого или ако стъпите в Историческия музей на града, който е на броени метри.

image


Там е ключът за храма, където ще чуете и подробностите от беседата, а и където можете да се потопите и в по-старата история на Перущица.

   Перущица се намира на20 км от областния си център Пловдив и на 8 км от гр.Стамболийски, в който се намира и най-близката ж.п.гара. Родопите се извисяват и закрилят сякаш града, в който живеят около 5600 души. Вр.Власевица е най-близкият, следват го Вуковище, Момица, Скобелево, Чурен. В местността „Власевица”, под върха, се издига виждащият се отдалеч паметник на априлци. Съградили са го трима творци, носещи името Любомир – архитектите Рангелов и Шинков, заедно със скулптора Далчев.

   Тук, в подножието на Родопите, славяните някога са създали свой град. Нарекли са го Драговец. За да го защитават, са построили и система от 5 големи крепости. Една от тях, която е оцеляла до Средновековието, наричали Перестица. Смята се, че в нея е отсядал и е управлявал територията дори и цар Иван-Асен 2. В ония размирни години е преминавала ту във византийски, ту в български ръце. Но, в крайна сметка, по волята на съдбата и силата, е останала завинаги в нашата територия. А руините й, ситни камъни, сплотени от някогашен хоросан, се мержелеят на около 5 км от Перущица. И понеже отдалеч тази твърд изглеждала като „бял гълъб, кацнал върху скалите”, така и я нарекли – Перестица/от гр. „гълъбица”/. До там се стига по добре поддържан  асфалтов път, част от общинската пътна мрежа. Посоката е Върхов връх, към който сочат и обозначителни табели. В подножието му пък се е намирал и средновековният манастир „Св.Теодор Тирон”, просъществувал до края на Априлското въстание. Знае се, че в неговите предели Петър Бонев, ръководител на въстанието в Перущица, е провеждал военната подготовка на своите съграждани.

   Петър Бонев е учил, а и преподавал, в една от малкото оцелели възрожденски сгради в Перущица. Наричат я „Дановото училище”.

image


Това е първото класно училище в града, строено е през 1850г., и е било собственост на преподавалия в него Христо Данов. Красотата на школото личи отдалеч, съхранила и външни цветни фрески върху лицевата си страна.

image


Там, на броени метри от легендарната църква „Св.Арх.Михаил”...

 

                                                                

 

 

  

 



Тагове:   още,


Гласувай:
29



1. an200 - ние не просто не ценим...
21.08.2009 21:40
ние не умеем и да печелим от това, което имаме като наследство...тъжно...
цитирай
2. анонимен - и не само /радерс/
21.08.2009 22:23
От гледна точка на археологията тези старини са безценни. Хората, които идват в България се интересуват точно от това, а не заради съвременните бетонни чудовища. Дано поколенията се осъзнаят и вземат мерки за реставрирането; ясно е, че ние няма да направим нищо.
цитирай
3. injir - А сега някой учи ли там?В Дановото ...
22.08.2009 23:06
А сега някой учи ли там?В Дановото училище.
цитирай
4. rumst - Не, никой не учи..
22.08.2009 23:08
Просто една сграда, без табела какво представлява...
цитирай
5. injir - Народ без история...
23.08.2009 12:10
Народ без история...
цитирай
6. анонимен - Ние сме народ с много богата история!
26.08.2009 10:21
Не знам дали някой, някога ще се замисли, че трябва да се запазят историческите ценности на страната ни и светът да разбере, че сме народ с много богата история.
цитирай
7. injir - Как ще се помни, като не се пази и се ...
27.08.2009 00:43
Как ще се помни, като не се пази и се унищожава. Това не е само дълг на обикновените граждани - да съхраняват и да се грижат. Това е дълг на всяко управлявало правителство. Кое е дало отчет какво е направило за всички забравени и занемарени културни паметници.
цитирай
8. анонимен - пари наистина няма
27.08.2009 08:31
По големия свят дарителството е голяма част от финансирането на такива проекти.За съжаление у нас държавата не прави усилия и в тази посока.
цитирай
9. tili - Как да няма пари!
03.09.2009 12:13
Я влезте в луксозно ремонтираните им министерства и кабинети! Само Мургина открадна 1 милиард за една година. За всичко има пари, държавата е богата, но няма Крумови закони!!!
цитирай
10. mem - Много приятно направена разходка.
03.09.2009 14:21
Някога в детството ми съм ходила в тази църква. След това само съм минавала през Перущица. Но следващият път непременно ще спра.
цитирай
11. анонимен - От тогава
12.09.2009 17:53
Интересно.Видях датата на репортажа.Имали някаква промяна към по-добро?
цитирай
12. rumst - Промяна - никаква...
13.09.2009 22:21
В това отношение времето е спряло. Това е един от най-изостаналите в туристическо отношение градове, нямат грам идея какво да правят. Няма и къде да спите, ако отидете там...
цитирай
13. sparotok - ЧЕРВЕНАТА ЦЪРКВА
23.10.2009 23:10
Постинга е страхотен!
Трябва да се публикува повече информация на такива теми.
Трябва да се покаже на българина какво богатство има.
цитирай
14. rumst - Благодаря
24.10.2009 21:38
на всички, които са прочели постинга и са го харесали...
цитирай
15. анонимен - тъга
09.11.2009 09:48
Срам,тъга и все подобни чувства напират в мен,като чета този репортаж..
цитирай
16. анонимен - въпрос
13.11.2009 21:22
А дали може да се намери качествен графичен материал за Червената църква? Заснемания,планове,примерни изгледи и възтановки.... музейните работници дали имат...и дали им се занимава?

Имам предложение не е кой знае какво, но е вариант да се помогне!

Ако му се занимава на някои,нека пише:
office@marhis.com
цитирай
17. kass - rumst
07.01.2010 17:59
Благодаря ти за този постинг, много интересен и малко тъжен...
Поздрави!
цитирай
18. rumst - Благодаря на всички, което го прочетоха...
07.01.2010 18:21
Съжалявам, че звучи тъжно...но май в днешно време, когато се пише за такива обекти - няма друг вариант!
цитирай
19. enige - И аз имам мои много добри снимки на ...
13.01.2010 23:05
И аз имам мои много добри снимки на Чррвената църква, със страхотна светлина и небе. Някъде са из дисковете, нямам галерия в нета. Почти случайно стигнахме до църквата, не я знаех предварително. усещането да откриеш е страхотно /колкото и да е известно, и открито и преоткривано нещото/. Поздрави!
цитирай
20. izvorche - ето
16.01.2010 12:19
оттук човек може да вземе снимки, за да илюстрира одата на Вазов :) Благодаря~
цитирай
21. irka66 - Мъка и забрава!
15.02.2010 14:06
Това е душата на тъжния българин - оглозгана и захвърлена в забрава! Така е и с историята ни, от която пропускаме шанса си да се поучим!
Поздравления за този постинг !
цитирай
22. doziii - Въпрос
30.12.2011 01:09
Статията много ми хареса.
Имам въпрос - може ли да използвам снимките на църквата „Св. Архангел Михаил“?
цитирай
23. rumst - Благодаря!
30.12.2011 20:19
И още веднъж благодаря за коректността да ме попитате! Да, ползвайте ги...
Весели празници!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: rumst
Категория: Туризъм
Прочетен: 354332
Постинги: 18
Коментари: 274
Гласове: 5446
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031