Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.12.2008 00:15 - МАЙСТОРА И БЪЛГАРСКАТА МАДОНА
Автор: rumst Категория: Туризъм   
Прочетен: 19150 Коментари: 12 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Някога един български цар водил тежко сражение. Ранили го в боя, а войниците му, за да го спасят, го обградили и заедно тръгнали към съседното селище. В последвалата нова битка, владетелят загубил копието си. В следващото село пък паднал ранен и конят му... Става дума за последната битка на цар Иван Шишман. Според преданието, тя се е състояла в местността, наричана „Шишманица”. Тя е в пределите на днешното село Шишковци. Впрочем, покрай селото има две могили, при които е намерена златна колесница. Случило се е през 1960г, при оран на една нива. А находката, смятана от местните жители за колесницата на Шишман, се пази в НИМ...
Шишковци е едно от най-големите села в община Кюстендил.

image
Обграждат го и сякаш го закрилят две реки. Струма, която е на 1 км, и Драговищица, която е на 3 км. Конявска планина се възвисява срещу селото, което обаче си е в самото поле, за разлика от съседните Шипочене и Дворище. Общинският център пък отстои на 10 км. А хубавото е, че всички влакове по линията София-Кюстендил спират на гара Шишковци. Там, където цар Иван Шишман е загубил копието, се намира с.Копиловци. А, както се досещате, в село Коняво, е паднал ранен конят му...Всъщност, според друга версия за произхода на името, в далечни времена тук е живял някакъв дебел човек. И от нарицателното „шишко” – лесно се е стигнало до името Шишковци.... Ако попитате днешните жители с какво се гордеят, моментално ще ви отговорят. С Майстора. Знае се, че голямата част от живота си тук е прекарал Владимир Димитров, когото народът така ласкаво и признателно е нарекъл – Майстора. В центъра на Шишковци се намират три обекта, свързани с великия ни художник.

image

Къщата-музей

image

 Домът-паметник и гробът му, винаги обсипан с цветя на признателност.

image

Лошото за селото е, че картините на Майстора не са тук. А в Картинната галерия в Кюстендил, носеща неговото име. Преди 8 години безценното му творчество е прехвърлено към община Кюстендил, която пък го е причислила към галерията. Може би така и трябва да бъде, ако се замислим за поддържането и безопасността на произведенията...

image

„Преговаряме с Картинната галерия поне копия от картините да ни направят, за да ги поставим тук, в Дома-паметник”, казва ми кметът Климент Терзийски. И продължава пред мен с мечтите си да възкреси древното си селище за така нар.”селски туризъм”. Само че трудно се намират пари, за да бъде поне поддържано отдавна направеното. Общината нехае, единствено местни бизнесмени правят опити да създадат туристическа слава на Шишковци. Има идея няколко подходящи къщи да бъдат превърнати в малки хотелчета, които да подслоняват бъдещите туристи. Още повече, че комуникациите са добри, базиращи се на редовен автобусен и ж.п.транспорт. Дванадесет автобуса и осем влака преминават ежедневно в двете посоки. А днешният вариант за преспиване са 12-те легла в Къщата-музей. Срещу минимално заплащане и ползване на кухня. И с великолепната наоколо природа. Която пък храни душата. Домът-паметник притежава уникална ритуална зала, каквато не се среща никъде другаде в общината. Млади творци от Художествената академия са правили тук дипломните си работи. Изписали са по стените ритуалите на кюстендилската сватба. Каквато, за съжаление, все по-рядко се случва сред близо 800-те останали жители на селото. Сред тях, разбира се, има и по-млади. А те са хората, на които се разчита да възродят някогашния традиционен поминък, свързан с овощарството. Ябълковите и черешовите градини – естествения и великолепен цветови фон на картините на Майстора. „Той непрекъснато рисуваше моята баба – Стойна”, връща се 66г.назад Юла Стоянчова, единственият жив модел на незабравимия в Шишковци художник.

image

„Точно бях станала на 12 години, рисуваше я като жътварка с още една баба в нашия двор, а аз играя покрай тях. А времето – гърми! Свитне-гръмне, свитне-гръмне! Дъжд! А той бърза да скицира баба. Гледам аз дългата му брада и му казвам: Добре де, дедо Владе, като си слезнал по земята да рисуваш хората, защо си оставил небото да гърми, та да ни плаши?! А той вика: Аз плаша само непослушните деца! Послушните не ги гърмя!...Та, рисува той бабите, аз зяпам, а той ми казва: Я, Юлке, ела тук! Седнах, а той за 5 минути ме скицира. Оттогава изостави баба, почна мен да рисува, после една моя братовчедка. Цялото село рисуваше...”

image

image

image

image

image

Слушам някогашния модел и се опитвам да си представя къде ли още е бродил из околността великият български художник. Знае се, че е рисувал и в свързаните с Иван Шишман села, както и в съседните Шипочене, Дворище, Скакавица. Последното от тях е разположено сред непозната за повечето туристи природа, в дефиле, с бистра река, с възможности за риболов и за разходки из красотата. Атракцията там е местният водопад. Той е на 6 км от Шишковци, ако се ползва влак. По шосето е 15 км. За предпочитане е да отидете с железницата, защото ще се насладите и на изваяните от природата скали, на странната тръпка от преминаването през тунелите. А и от спирката до водопада разстоянието е само 800 метра! Пролом, красиви скали, старо и неизследвано кале! Какво повече от това?! Е, вариант за разходка е и срещу течението на р.Драговищица, покрай която са се настанили красотата, тишината и няколко села. Посоката натам е към граничния пункт Олтоманци, а отвъд браздата е Босилеград, населен с българи. Можете, разбира се, да тръгнете и към общинския център Кюстендил. За да попаднете още малко в света на Владимир Димитров-Майстора. Защото в картинната галерия, наречена на негово име, са събрани някои от най-известните му творби, рисувани из това кътче българска земя. Най-известната от тях е позната под името „Българската Мадона”.

image

Няма начин да не се задържите дълго време пред нея. И е много възможно да се сетите за неговия израз, който ще чуете в селото, в което е творил:

„Ако има рай на земята, това е Кюстендил. Със сърце – Шишковци!”




Тагове:   Мадона,   Майстора,


Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. emil60 - Великолепно!!!
31.12.2008 13:16
Бллагодаря, весело изпращане и весело посрещане на 2009!
цитирай
2. rumst - И аз благодаря за оценката. Весело и ...
31.12.2008 15:15
И аз благодаря за оценката. Весело и незабравимо посрещане на Новата година!
цитирай
3. skribezium - rumst,
31.12.2008 15:41
Постингите ти са чудесни! Ще се връщам тук, за да ги разгледам подробно! Здраве и успехи през 2009!
цитирай
4. rumst - Благодаря, приятелю! Ще ми бъде ...
31.12.2008 15:51
Благодаря, приятелю! Ще ми бъде приятно завръщането към тях, щом носят удоволствие и информация! Здравей и успехи!
цитирай
5. анонимен - Шишковци
31.12.2008 20:44
Не бях ходила в Шишковци. И изобщо в Кюстендилско. Имало е хубави българки тогава и то обикновени селски жени.
Весело посрещане на 2009-а година!
цитирай
6. rumst - Благодаря...
01.01.2009 18:39
Разбира се, и предците ни, и ние днес, си знаем, че българките са най-красиви, независимо в кой край на България са родени...Защо сте "анонимен"?
цитирай
7. анонимен - Случайно попаднал
02.01.2009 10:29
Случайно попаднах на този блог и понеже също обичам природата на България и забележителностите й се зачетох.
Поздрави!
цитирай
8. анонимен - за Владимир-Димитров Майстора
25.01.2009 10:58
Здравей,

Първо искам да те поздравя за прекрасната статия и възможността да видим с.Шишковци, за което няма почти никаква информация в мрежата.

Понеже си се запитал как се е чувствал майстора там, има една прекрасна книга от 1989г., която се казва "С майстора в рая" от Владимир Алексов. Не знам дали може да се намери другаде, но със сигурност я има в Народната Библиотека "Св.Кирил и методий". Аз съм извадила няколко откъсчета за нея, защото бях възхитена. Може да ти е интересно: http://4erni6ka.blogspot.com/2008/09/blog-post_05.html


цитирай
9. izvorche - браво
29.01.2009 07:54
Естествено е това да е любим художник да всеки българин. Фантастичен! Помня, когато галерията в Кюстендил още беше на ниво и я посетих. Има една картина - Жетварят - която ми е любима. Толкова много поле и злато има в картините. Такъв талант рядко се ражда не в България, а в света.

Поздрави за очите , които са му се възхитили.
цитирай
10. rumst - Благодаря за
30.01.2009 00:32
съвета - на анонимната дама - за книгата на В.Алексов. Ще се опитам да прочета каквото си ми предложила
цитирай
11. rumst - Благодаря и на Изворче
30.01.2009 00:34
ще се опитам да открия Жетварят в архивите ми със снимки. Ако е била озложена, със сигурност съм я снимал. Ще я сложа в постинг, специално за теб
цитирай
12. irka66 - Прекрасно :)))
11.02.2010 08:20
Особено ми беше приятно да се потопя в тази красота българска, още повече, че Кюстендилският край е родният край на баща ми! Жалко, че не съм била там никога! Благодаря ти! Май трябва наистина да се организирам и да го посетя!
Хубав ден и спорна работа!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: rumst
Категория: Туризъм
Прочетен: 354339
Постинги: 18
Коментари: 274
Гласове: 5446
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031