Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.12.2008 19:24 - Господ живее в Луковитско!?
Автор: rumst Категория: Туризъм   
Прочетен: 15992 Коментари: 6 Гласове:
3



   Преди много години кучето на един овчар се разболяло от непозната болест. И ослепяло. Чудил се той какво да го прави и накрая взел, че го хвърлил в дупката на една близка пещера. Но не щеш ли, то оцеляло, а понеже било женско и бременно, скоро се родили и малки кученца. И също били слепи. На скимтенето им започнали да откликват местните хора, които започнали да хвърлят през този отвор починалите от болести други животни. И така – от хиляди години на дъното на тази пещера живеят и се раждат все слепи кучета. Като до ден-днешен там никой не е влизал, а името, с която е позната в района, е Кучешката дупка...

image

    Тази легенда се разказва в района на Искърското дефиле, в близост до с.Карлуково, което е в пределите на община Луковит, в която живеят общо около 23 000 души.

    Луковит е административен център на община, включваща в състава си още 11 кметства, както и едно пълномощничество – малкото с.Пещене. „Градът ни се намира на 101 км от София, на 60 км от Ловеч, на 100 км от Троян, на 43 км от Плевен”, казва ми кметът Петър Нинчев и определя географското му местоположение като предпланинско, като място, от което започва подножието на Стара планина.

image

   Всъщност, Луковит се намира на пътя София-Плевен-Русе и през центъра му всяко денонощие преминават около 7000 автомобила! На двадесетина метра от този непрекъснат поток, до читалището и църквата, преди две години бе издигнат новият хотел „Дипломат плаза”. 

image

Освен че е вариант за преспиване в тематични стаи с наименования - „На седмото небе”, „Водното ниво”, „Звездната стая”, „Париж”, „Лондон” и т.н., той е и място, в което ще ви предложат информация за туризъм в региона и пакети за забавления.

   „Предлагаме посещения в пещерата „Съевата дупка”, до Гложенския манастир, разходка с лодка по р.Златна Панега, скално катерене в региона, пейнтбол, забавления с моторна лодка, с водни ски, стрелбище, ферма за щрауси”, усмихва се управителят Катя Филипова. Според която Луковит и околностите му притежават една от най-дългите екопътеки в страната – тази по р.Златна Панега. Наричат я и „Геопътека, която се намира в пределите на така нар. Геопарк „Искър-Панега”.

image

   Екопътеката започва на стотина метра, преди да се влезе в Луковит, ако пътувате от София към Плевен. Местността се казва „Калето”, защото наблизо се намират останките на римска стражева кула. Преданията говорят, че около тази крепост е съществувал цял град. Пътеката тръгва вляво от пътя, от паркинга до новия туристически информационен център. Дървените парапети ме водят покрай меандри, причудливи каменни образувания, по стъпала и мостчета, издигнати около спокойно виещата се р.Панега. 

image

image

Пътеката е добре маркирана, изминава се за около 4-5 часа и е дълга 12 км. 

image
По трасето й, пресичащо на много места реката, има изградени беседки и кътове за барбекю. Но атрактивността й се състои в това, че пресича и Искърското дефиле. А там, в района на Карлуково, ме очаква и среща с пещерата Проходна...

image

   Пещерата Проходна е единствената в България, която е подходяща и за бънджи-скокове. Тя е емблемата на Геопарка, а местните жители я наричат също и „Очите”. Влизам през единия от двата й огромни входа и вървя през огромните прохладни зали. 

image

Отгоре, някъде над мен, се прокрадва светлината на два процепа. На две големи очи. 

image

Заставам под тях, с усещането, че отгоре ме наблюдава Господ. Светлина, прокрадваща се навътре, от която не можеш да откъснеш погледа си! 

image

Феномен на Природата?! Или на Създателя, който и да е той....Чудесно си е свършил работата.

   В близост до другият вход-изход на „Проходна-Очите” се намира Националният пещерен дом.. Вече е годен за туристическо гостоприемство, след дългия период на занемареност, а любителите на скалното катерене знаят, че там, където е кацнал, в канарите на Искърското дефиле, са скрити входовете и изкушенията на още около 400 пещери!

image

   „Ние имаме и уникални скални манастири по поречието на Искър”, посочва ми околността заместник-кметът Атанас Граждански. „Седем са скалните манастири под бившата гара Карлуково. И сега работим по проект, за да кандидатстваме за финансиране по възстановяването им. Приличат на скалните манастири в с.Иваново, Русенско, съхранени са през вековете различни рисунки и смятаме, че това са били убежища за жители на региона през турското робство.”

   Там, в дефилето на Искър, е гара Карлуково. 

image

До нея се стига лесно. От Централна гара в столицата в посока към Червен бряг. И  сигурното е,  че постоянният ви спътник по време на пътуването ще бъде красивата природа, извайвала наоколо какви ли не прелестни гледки. Задължително обаче е да попаднете и в една уникална църква. 

image

Тя се намира в двора на Държавната психиатрична болница, но от няколко години има свой самостоятелен вход, предназначен за идващите туристи. Църквата е построена през 1602г. и носи името „Св.Марина”. Предание казва, че е била построена в имението на местен владетел. Разбира се, по време на робството е било задължително да бъде вкопана в земята. Затова и изглежда ниска. Височината й е 4 метра, като 1.20 метра са долу, в ниското. Омаята идва от безброя и красотата на стенописите…

image

    В местността „Бяло поле”, след Ябланица, на 20 км от Луковит, се намира „Жимекс”. Това е комплекс, предлагаш развлечението, наречено спортна стрелба. Две са стрелбищата, а дисциплините, в които можете да изпробвате точния си мерник, са трап и скийт. Т.е. стрелба по изстрелвани панички. 

image

Впечатляващ е близкият каньон на р.Златна Панега, в местността „Котлен”, в който природата сякаш е изваяла един стадион. 

image

От няколко години насам там гнездят две двойки орли, в съжителството на черни щъркели, бързолети, и какви ли не още птици. Има и импровизиран зоопарк...
image

А  освен тях, всеки уважаващ себе си риболовец знае, че реката крие в подмолията си и огромно рибно богатство – пъстърва, щука, мряна клен…

   Кой турист не намери нещо за себе си в непознатата община Луковит?!

 

 

 

 



Тагове:   Господ,


Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Ха!
25.12.2008 19:37
Nobody likes mountains! Или с други думи - полетата и равнините са дъ бест!
цитирай
2. juliet - ***
25.12.2008 21:54
Наистина има за всеки по нещо, а на мен ми хареса всичко! С нетърпение очаквам следващия постинг!...:)
цитирай
3. monna - Ах, чудна разходка!
28.12.2008 19:42
Обожавам природата!
Поздрав!
цитирай
4. анонимен - Da be
09.01.2010 16:40
Az sum ot Karlukovo, no ne znaeh, che mestnite narichame peshtera "Ptohodna" - "Ochite", a istoriqta s bremennata ku4ka, napravo me dovurshi :)))) Nie mestnite imame po-pravdobodobno obqsnenie. V tazi dupka se izhvurlqt izlishnite kucheta, kotki, umreli jivotni... nqkoi ot kuchetata ocelqvat, hranqt se s izhvurlqnite murtvi jivotni i oslepqvat ot tumninata... Zabavno e da gledash kak hora, koito ne znaqt kade se namirat skalupvat glupavi istorii, bilo to suprovodeni i ot Grajdanski - jitel na Lukovit... DVOIKA :)
цитирай
5. rumst - Радвам се обаче, че сте го прочел...
09.01.2010 19:39
И ще ви кажа нещо, което вие не знаете. Аз съм обиколил почти всяко кътче на България, описал съм някои в репортажи, в които информацията не е измислена от мен, а е взета от предания, легенди, местни етнографи, кметове, читалищни дейци, представителите на музеи. И такъв като вас винаги остава изненадан! Защото се съмнявам, че вие сте филолог и че сте разлиствал която и да било книга, написана от вашите местни предци-краеведи. Не сте , нали?! Затова не бързайте да слагате оценки, без да познавате собствения си край. Още повече, че сте и анонимен! Което пък е върха на цинизма...
цитирай
6. rumst - И още нещо към анонимника...
09.01.2010 20:09
Ако в Гърция, Турция , Македония, където и да - намерят дори едно камъче или чуят едно подобно изречение, ще направят цял роман, ще го измислят, доизмислят и ще го разказват на всеки, който стъпи там. И ще се радват такъв като мен да го популяризира. А тук, местния анонимник като вас, се опитва да обясни как в местата от красивата легенда, си изхвърляте мърсотиите! Би трябвало да ви е срам!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: rumst
Категория: Туризъм
Прочетен: 354418
Постинги: 18
Коментари: 274
Гласове: 5446
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031